onsdag 8. desember 2010

Alternativ jul i "gamledager" ( altså når jeg var liten)

Da jeg var 10 år , fantes det ikke alternativ jul. Alle feirte på tradisjonelt vis, men i vår familie var vi ikke så nøye på det. 
Ei uka før julaften kunne ikke bror min vente lenger på at foreldrene mine skulle kjøpa julatre, så han gikk sjøl ut i hagen og hoggde ned et. Det såg ut som ein hockystav. Heilt skeivt og med greiner på bare ei sida. Vi satte det fint inntil en vegg så ingen skulle se det og heiv julepynten på. Det fikk henge der det landa, var mottoet.
Tidlig julemorgen børna lillebror min  ned trappene iført ei strømpebuksa som utover dagen skulle bli meir og meir segen. Han hadde seggestrømpebuksa og sokkane hang langt utanfor tærna. 
Det var jo sånn at vi fikk åpne en pakke om morgenen, og han kunne knapt vente til vi andre hadde stått opp. Han hadde jo flere dager i forvegen kjent på alle pakkene og funnet ut av hva som var i nesten alle. Han hadde til og med prøvekjørt den nye radiostyret bilen han skulle få og pakka den fint inn igjen......flere ganger.
Men det var en pakke som han ikke fant ut av og den måtte åpnes først. Spenningen sto i taket då han skulle åpna den, og vi andre lo godt då han kasta den rosa og lilla vannflaska i plast rett ut av vinduet i skuffelse.
I julegrøten var det noen som hadde kasta en heil pose med mandler, så alle fikk mandelgave.
Julenissemaska var blitt ødelagt året før og i mangel på en sånn, så dukket det opp en mann i klovnemaske og rød badekåpe og striesekk på ryggen. Det føltes helt naturlig ut den gang, men jeg kan ikke stoppe å le av det nå.
Når alle hadde fått pakkene sine, så kom bror min fram med alle sine. De hadde han spart til slutt. Han hadde fått 1000 kr av pappa til å handle for og det var mye penger den gangen, men han hadde brukt ca 200 på gaver og tatt resten selv. Jeg fikk en sitronpresse og bror vår fikk stativ som man setter pynte tallerkner på. Vi ble veldig glade og har de gavene ennå.
Den dag i dag får vi fantastisk morsomme gaver av lillebror våras. F.ex en nesten tom flaske cognac, med et tilhørende brev om at den var veldig god, eller en dorullnisse.
Det er sånn jul jeg liker. En sånn der vi kan le av gavene og være avslappet fordi vi ikke har stresset etter en dyr og materialistisk jul. Og at vi har tid å tenke litt på julebudskapet også. GOD JUL folkens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar